Houten werkblad in de keuken
Een houten werkblad past perfect zowel in een strakke designkeuken als in een keuken met een landelijke sfeer. Hout was vroeger de populairste optie voor een werkblad in de keuken want het brengt warmte en gezelligheid met zich mee. Door de grote keuze aan houtsoorten zijn er mooie, contrasterende combinaties mogelijk tussen bijvoorbeeld het werkblad en de keukenkasten.
Geschikte Houtsoorten werkblad
Een werkblad in de keuken moet voldoen aan hoge eisen zoals onderhoudsvriendelijk, hygiënisch, hittebestendig en bestand tegen dagelijks gebruik, vlekken, zuren en krassen.. Omwille hiervan wordt er meestal gekozen voor een harde houtsoort zoals eik, beuk, mahonie of teak. Welke houtsoort het best is, hangt af van je persoonlijke smaak. Wil je een werkblad met een lichte kleur kan je kiezen voor eiken- of essen hout. Wil je een wat donkerder hout met een rode tint dan is Iroko-, kersen- of mahonie hout een mogelijkheid.
MAHONIE
Mahonie is een zeer robuuste houtsoort die bijzonder geschikt is als werkblad. Het heeft een prachtige roze tot roodbruine uitstraling en zal in een exclusief interieur zeer goed tot zijn recht komen. Er zijn diverse soorten mahonie die onderling in structuur van elkaar verschillen. Zo is Sapeli mahonie wat fijner van structuur dan Sipo mahonie.
Eiken
Eikenhout is geelbruin tot donkerbruin van kleur. De kwaliteit van het hout hangt af van de soort eik. Voor werkbladen wordt meestal Europese eik gebruikt. Deze bomen zijn langzaam gegroeid waardoor de structuur een prima dichtheid heeft om te dienen als keukenwerkblad.
Kersen
Kersenhout komt meestal uit de Verenigde Staten. Het heeft een roodbruine uitstraling en is fijn van structuur. Het heeft een mooie gevlamde tekening welke een luxueuze uitstraling aan het werkblad geeft.
Voor- & nadelen houten werkblad
Het grootste voordeel van hout is dat het een natuurproduct is met een unieke warme uitstraling. Dit voordeel is meteen ook het grootste nadeel want hout ‘werkt’ onder invloed van vocht en warmte. Daarnaast is een houten werkblad door de open structuur wat gevoeliger voor vocht en vlekken dan andere werkbladen (composiet, roestvrij staal). In het algemeen is hout niet kras-, hitte- en vochtbestendig. Dit kan wel voorkomen worden aan de hand van een beschermende toplaag. Daarbovenop vergt een houten keukenblad veel onderhoud. Het moet minstens twee keer per jaar worden ingewreven met olie.
Krimpen en uitzetten
Hout is een natuurproduct dat ‘werkt’. In hoeverre een houten werkblad gaat krimpen of uitzetten zal grotendeels afhangen van de relatieve luchtvochtigheid. In omgevingen met een luchtvochtigheid boven de 60% zal het blad ‘uitzetten’. Bij een luchtvochtigheid van minder dan 50% zal het werkblad juist krimpen. Een relatieve luchtvochtigheid van 50 tot 60% is dus ideaal.
Hete pannen: gebruik onderzetters
Hete pannen mag je nooit direct op een houten werkblad plaatsen. Hierdoor kunnen permanente brandvlekken op het werkblad ontstaan. Pas ook op met hete stoom van bijvoorbeeld een vaatwasser. Stoom kan in extreme gevallen het houten werkblad krom trekken of laten scheuren. Open een vaatwasmachine dus niet tijdens het wasprogramma maar laat het zo lang mogelijk gesloten.
Onderhoud van een Houten werkblad
Is het hout met olie behandeld, kan het in geval van kleine beschadigingen of vlekken opgeschuurd worden. Vervolgens moet het opnieuw met olie behandeld worden. Het is verstandig om een houten werkblad minstens twee maal per jaar te behandelen met een minerale onderhoudsolie. Vochtige vaatdoeken of handdoeken laat je best niet te lang op een houten werkblad liggen. Vermijd het gebruik van sterke alkalische schoonmaakmiddelen (chloor, bleekmiddel, gootsteenontstopper). Deze kunnen ernstige verkleuringen in het werkblad veroorzaken.
Prijzen houten werkblad
De prijs is sterk afhankelijk van de gekozen houtsoort. Vanaf €100 de lopende meter vind je al een eiken werkblad voor de keuken. Meer info over de verschillende soorten werkbladen voor de keuken vind je hier.
Houten keukenblad plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk